Siirry suoraan sisältöön

Ammattilaisten info

Terapianavigaattori on digitaalinen työväline, joka helpottaa oikeatasoiseen hoitoon ohjausta.

Terapianavigaattori kerää asiakkaan tilanteesta olennaiset esitiedot mukaan lukien oiremittareiden tulokset ja tekee niistä koosteen ammattilaiselle ja asiakkaalle. Ammattilainen toteuttaa Terapianavigaattorin keräämien tietojen avulla kliinisen arvion ja hoitoonohjauksen, jota kutsutaan ensijäsennykseksi.

Ensijäsennyksessä ammattilainen arvioi yhdessä asiakkaan kanssa porrastetun hoitomallin mukaisesti oikeatasoisen ja soveltuvimman hoitomuodon. Arvio perustuu asiakkaan oirekuvaan, hoitomieltymyksiin ja tietoon aiemmasta hoidosta. Tämä voidaan tehdä joko hoidon tarpeen arvion tai ensikäynnin yhteydessä, riippuen palvelumallista. Yleensä ensijäsennyksen tukena käytetään Terapianavigaattorin raporttia, mutta ensijäsennys voidaan toteuttaa myös käyttäen paperilomakkeita tai vain haastattelemalla, jos asiakas ei voi tai halua käyttää Terapianavigaattoria. Hyvinvointialueet kouluttavat yhteistyössä Terapiat etulinjaan -toimintamallin kanssa ammattilaisensa toteuttamaan ensijäsennys-mallin mukaista arviota ja hoitoonohjausta.

Asiakas on useimmiten ohjattu täyttämään Terapianavigaattori ennen ensimmäistä kontaktia ensijäsennyksen tekevän terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Terapianavigaattorin täytettyään asiakas on saanut 8-merkkisen koodin, jolla hänen tuloksensa saa avattua.

Asiakkaan Terapianavigaattorin tulokset saat auki osoitteessa https://www.terapianavigaattori.fi/report asiakkaan antamalla koodilla. Koodi avaa automaattisesti koosteraportin asiakkaan tuloksista. Lisäksi pääset tarkastelemaan erikseen jokaista asiakkaan vastausta avaamalla laajan raportin.

Terapianavigaattorin koosteraportti koostuu seuraavista osioista:

  • Ongelmakuvaus ja hakeutuminen hoitoon
  • Oirekyselyt
  • Toimintakyky
  • Hoitoja, joihin valmis
  • Sosiaali-, työ ja opiskelupalveluiden tarve
  • Aiemmat psykososiaaliset hoidot

Ensijäsennyksessä keskity seuraaviin:

  1. Varmista kohdeoire ja oireiden voimakkuus
    1. käy asiakkaan kanssa yhdessä läpi, mitä oiremittareissa näkyy
    2. haastattele tarkemmin oireiden voimakkuus
    3. kuvaa, miten nämä oireet tyypillisesti ilmenevät elämässä
    4. kysy, mihin oireeseen asiakas ensisijaisesti toivoo apua ja muutosta
  2. Toimintakyvyn arvio
    1. kuvautuuko asiakkaan vastauksissaan kuvaama toimintakyky kohtalaisena vai parempana
    2. vai kuvaako asiakas toimintakykyä huonona
  3. Onko aiempaa psykososiaalista hoitoa?
    1. onko aiempia matalan kynnyksen hoitomuotojen tai näyttöön perustuvien hoitomuotojen hoitojaksoja taustalla?
  4. Hoitomieltymykset
    1. mistä matalan kynnyksen hoidoista apua hakeva uskoisi hyötyvänsä?
  5. Tarkenna seuraavat, jos nousevat esiin Terapianavigaattorin vastauksissa
    1. millainen traumaattinen kriisi/elämänkriisi kyseessä? miten se on vaikuttanut?
    2. tarkenna millaisia unen ongelmia
    3. päihdeongelmat ja riippuvuudet
    4. itsetuhoisuus: onko itsemurhasuunnitelmia tai -ajatuksia? onko aikomusta toteuttaa? onko menetelmä mietittynä? onko aikaisempia yrityksiä?
    5. arvioi yhteistyötahoihin ohjaamisen tarve (sosiaalipalvelut, työterveyshuolto, opiskelijaterveyshuolto, TE-toimisto, lastensuojelu)

Asiakkaan ongelmien ja oireiden luonteen sekä hoitomieltymysten perusteella voit ohjata hänet joko 1) nopeasti alkaviin matalan kynnyksen hoitoihin tai 2) tarkempaan arvioon / intensiivisempiin hoitoihin.

Terapianavigaattoria voidaan käyttää soveltuvasti myös perustasolla toteutettavan oirekartoituksen tukena. Tällöin on tärkeää kertoa asiakkaalle, mihin tarkoitukseen Terapianavigaattoria käytetään.